Verzekeren Onewheel Nederland

DIT ARTIKEL IS NIET MEER ACTUEEL. OM.NL HEEFT HET ARTIKEL AANGEPAST EN ONEWHEELS ZIJN NIET TOEGESTAAN OP DE OPENBAREWEG.
HELP ONS LEGALISEREN VAN DE ONEWHEEL DOOR DE PETITIE TE TEKENEN OP LEGAALRIJDEN.NL.

Sinds ik voor het eerst op een Onewheel stond rij ik er al mee door de binnenstad van Amsterdam. Los van dat het super veel bekijks trekt weet ik dat het misschien niet het slimste is om te doen. Want de Onewheel is volgens wet niet goed te verzekeren.

Als ik het artikel op om.nl heel zwart wit lees valt de Onewheel onder “éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur“. En daardoor is voor de Onewheel “nu nog geen goedkeuring van het ministerie nodig“. Maar wil je er toch op rijden moet je “een aparte WA verzekering afsluiten“.

Verzekeren Onewheel NederlandHet onderdeel ‘een aparte WA verkering afsluiten’ klinkt mij als een ‘aansprakelijkheidsverzekering’ welke iedere Nederlander dient te hebben. Dus als ik het artikel goed begrijp mag ik op de Onewheel rijden met een standaard WA-verzekering die ik toch al had.

Ik nam de proef op de som en ging met een uitgeprinte WA-verzekering door Amsterdam rijden hopen dat ik werd staande gehouden. Helaas was ik na meerdere rondjes over de Dam en Museumplein nog steeds niet staande gehouden.

De volgende dag reed ik naar de Flagship Store van Fatdaddy en yee! Ik werd staande gehouden met mijn Onewheel, verkeringpapieren en veiligheidspak. De motoragent was eerst onder de indruk van het stukje techniek, toch wilde hij was meer informatie hebben en belde een collega. Deze collega vertelde hem dat ik een WA verzekering nodig heb en zonder WA verzekering in overtreding was van de wet.
Ik liet de verzekeringspapieren zien waar mijn naam, adres en verzekeringsbedrag op staat. De agent keek ernaar, knikte en liet mij doorrijden.

Alhoewel je hier natuurlijk geen aanname uit mag opmaken is het de moeite waard om even te melden.

PS: Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaring. Mocht de wet veranderen, heb je geen verzekering of rij je als een debiel dan bestaat natuurlijk de kans dat je Onewheel in beslag wordt genomen en je een flinke boete riskeert.

4 reacties op “Verzekeren Onewheel Nederland

 1. Jaap Draad zegt:

  Verzekeringen zijn er niet om je te beschermen tegen boetes maar tegen schadeclaims.
  Stel dat je aansprakelijk word gesteld voor letsel wat een ander oploopt door jouw toedoen, bijvoorbeeld dat iemand schrikt als jij op je onewheel voorbij komt en diegene van zijn fiets valt en zijn/haar heup breekt. Dan is het toch wel belangrijk dat je verekering gewoon de schade vergoed. Dat kan namelijk oplopen in de tienduizenden euro’s.
  Een boete van een paar honderd euro is daarbij peanuts.
  Je moet daarom goed informeren bij je verzekering of dit soort aansprakelijkheid echt verzekerd is.

 2. Tyler zegt:

  Hallo John,

  Je kan op dit moment nog geen verzekering afsluiten voor de Boosted Rev. Maar in de toekomst zal dit vast wel mogelijk zijn. In de tussentijd kan je onze petitie helpen door je handtekening te zetten op legaalrijden.nl.

 3. John zegt:

  Ik vraag mij ook af, wanneer ik mijn Boosted Rev, ontvang wat voor verzekering ik zou moeten hebben. Gezien dat ding illegaal schijnt te zijn kan ik hem niet verzekeren? op een WA? Daar ik verder geen motorvoertuig heb en dus ook geen WA. Dus heb dan ook geen papieren als ik zou worden aangehouden zoals bovenstaande aangeeft.

  Ik heb hem gekocht (pre-order) maar vraag me echt af of ik er wijs aan heb gedaan voor woon-werk verkeer. als ik straks wordt aangehouden kan ik zomaar 1900 euro kwijt zijn. Helaas kan ik toch ook niet meer terug

 4. Maarten zegt:

  Welke aansprakelijkheidsverzekering heb je dan?
  Ik dacht ook verzekerd te zijn, maar na een ongelukje bleek dat ik niks aan mijn gewone aansprakelijkheidsverzekering had. Die dekt alleen motorvoertuigen die niet harder dan 10 km/u kunnen.
  De paar andere verzekeringen die ik op de voorwaarden gecheckt heb hebben soortgelijke beperkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *