Wist u dat, na roken, slecht eten en weinig bewegen, vieze lucht het vierde grootste gezondheidsrisico voor de Amsterdammer is? Amsterdammers leven gemiddeld 13 maanden korter door vieze lucht. We moeten en gaan er alles aan doen om de situatie te verbeteren.

Artikel op Amsterdam.nl

In hetzelfde artikel is te lezen dat de stad Amsterdam het actieplan Schone Lucht is gestart waarin in 4 fases de verbrandingsmotor langzaam uit de binnenstad wordt geweerd of wordt verplaatst door een elektrische variant.

In het actieplan staan vier belangrijke mijlpalen:

  • 2020: Binnen de ring A10 komt een milieuzone voor dieselpersonenauto’s. Dieselpersonenauto’s die op dat moment 15 jaar of ouder zijn, mogen de milieuzone niet meer in. Er komt ook een uitbreiding van de bestaande milieuzones voor vracht- en bestelwagens.
  • 2022: Er komt een uitstootvrij gebied voor ov-bussen en touringcars binnen de s100 ten zuiden van Amsterdam CS en het spoor. En de milieuzone vrachtverkeer wordt alleen toegankelijk voor wagens met de Euro6 norm of hoger.
  • 2025: Brom- en snorfietsen die niet uitstootvrij zijn, mogen de bebouwde kom niet meer in. Binnen de ring A10 komt een uitstootvrij gebied voor vracht- en bestelwagens, taxi’s, ov-bussen en touringcars. En er komt een uitstootvrij gebied voor alle passagiers- en pleziervaart en de GVB-veren.
  • 2030: Vervoersmiddelen die niet uitstootvrij zijn, mogen de bebouwde kom niet meer in. Dit geldt ook voor personenauto’s en motoren.

Gezien de plannen is het belangrijk om nu al te beginnen met het vernieuwen van je vervoersmiddelen. Dit is ook een van de peilers binnen Fatdaddy, wij willen samen met onze partners werken aan leukere manieren om jezelf te verplaatsen en zo ook het milieu te verbeteren.

De opmars van de stepjes in de grote steden in Nederland is niet onopgemerkt gebleven. Als het aan ons ligt, wordt de step binnenkort geregistreerd als officieel vervoermiddel.

PS: Wil je zien hoe het met de luchtkwaliteit bij jou in de buurt is gesteld? Check Luchtmeetnet.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *