Remmen zijn een van de belangrijkste onderdelen van alle voertuigen maar helaas krijgen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen. Zelfs een eenvoudige fiets is nutteloos zonder functionerende remmen. Als het op fietsen aankomt, worden er tegenwoordig twee soorten gebruikt. De ene is de goede ouderwetse mechanische rem en de andere is de hydraulische rem die in de nieuwere fietsen steeds vaker te vinden is. Het is belangrijk om het verstil te weten van beide remmen, het juiste onderhoud en wat de pro’s en con’s zijn. In dit artikel leg ik de meest belangrijke verschillen uit zodat je daarna de beste aankoopkeuze kan maken.

Overzicht van mechanische vs hydraulische schijfremmen:

Mechanische fietsremmen maken gebruik van een roestvrijstalen kabel tussen de remhendel en de remklauw(remblok). De kabel  wordt strak getrokken en oefent daardoor druk uit op de remklauw, waardoor de voor- en of achterwiel word afgeremd. 

Hydraulische remmen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gebaseerd op een hydraulische vloeistof. Net als een motorfiets of een auto werken hydraulische remmen van een fiets allemaal hetzelfde.  De vloeistof bevindt zich in een reservoir en in de remleiding tussen de remhendel en de remklauw(remblok). Wanneer op de remmen wordt gedrukt, duwt de onder druk staande vloeistof tegen de remblokjes, waardoor de wielen uiteindelijk tot stilstand komen.

Wat zijn de voor- en nadelen van elk systeem?

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en mechanische en hydraulische remmen zijn in het algemeen hetzelfde, ze remmen je fiets af. Het zijn vooral de persoonlijke behoeften en comfort die zullen bepalen welk remsysteem het beste is. Ik heb de voor- en nadelen van beide remsystemen voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt beslissen of je een hydraulische fiets of een mechanische fiets wilt:

Voordelen van mechanische schijfremmen:

 • Mechanische schijfremmen zijn gemakkelijker te onderhouden en zelfs een beginnende fietser met een beetje kennis van zaken kan er vol vertrouwen mee werken.
 • Omdat ze gebaseerd zijn op een roestvrij stalen kabel, zijn mechanische remmen goedkoper in onderhoud, en reserve kabels kunnen gemakkelijk gekocht worden, alle onderdelen zijn makkelijk te verkrijgen. 
 • Mechanische remmen zijn zeer betaalbaar en kunnen vrij gemakkelijk worden gemonteerd en afgesteld.
 • Minder gevoelig voor defecten, dus zeer geschikt voor gebruik op off-road en ruw terrein.

Nadelen van mechanische schijfremmen:

 • Na verloop van tijd moeten mechanische schijfremmen vaak worden afgesteld, wat voor veel fietsers een gedoe kan zijn.
 • Vereisen meer intense input van de rijder om effectiever te werken, je moet dus harder knijpen om sneller te remmen. 
 • De kabel in een mechanisch schijfremsysteem slijt na verloop van tijd en kan dus eerder aan vervanging toe zijn dan verwacht.
 • In het algemeen is een mechanische schijfrem zwaarder, wat bijdraagt aan het totale gewicht van de fiets.

Voordelen van hydraulische schijfremmen:

 • Hydraulische schijfremmen zijn een nieuwer remmechanisme in fietsen dat aanzienlijk minder onderhoud nodig heeft dan een mechanisch systeem.
 • Aangezien er geen kabel is, zal het hydraulische remsysteem waarschijnlijk veel langer meegaan.
 • De remvloeistof die onder druk staat, werkt als een versterker waardoor de rijder minder wordt belast. Je remt daardoor meer met minder kracht. 
 • Betere remkracht dan mechanische remmen.

Nadelen van hydraulische schijfremmen:

 • Hydraulische fietsremmen zijn relatief complex en daarom moeilijk voor een gemiddelde fietser om aan te werken.
 • Ze zijn vrij duur om te vervangen, ook al gaan ze veel langer mee dan het traditionele remsysteem.
 • Niet geschikt voor ruw terrein, vooral omdat de hydraulische leidingen kunnen scheuren als ze door een scherp voorwerp worden geraakt.
 • Niet alle onderdelen van hydraulische schijfremmen zijn vrij verkrijgbaar en moeten vaak besteld worden. 
Mechanische vs hydraulische schijfremmen remmen

Bestaat er een hydraulische/mechanische remcombinatie?

Een hydraulische/mechanische remcombinatie bestaat wel, maar is niet zo populair als de rest van de twee en daar zijn goede redenen voor. Ten eerste levert de combinatie geen noemenswaardig voordeel op omdat ze dezelfde wrijvingsverliezen heeft als mechanische remmen. Bovendien zijn de combi-remmen zwaarder dan de andere systemen. Alhoewel het gewicht van onderdelen bij elektrische fietsen een minder grote rol speelt kan Hans die 10gram van zijn racefiets af wil halen hier minder hamburgers door eten. 

Echter, combo remmen bieden een beter remvermogen dan eenvoudige mechanische remmen en daarom zijn ze een goede keuze als je op zoek bent naar een upgrade van je mechanische remmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *