Een elektrische fiets is in veel gevallen een kostbare aanschaf en dus heb je er belang bij om zo lang mogelijk van je e-bike te kunnen genieten. Dat betekent normaal gesproken dat je er zuinig mee omgaat, maar ook dat de elektrische fiets regelmatig wordt onderhouden. Natuurlijk kan je jouw bike laten onderhouden, maar in veel gevallen kun je zelf ook veel aan het onderhoud van je fiets doen.

Zelf je elektrische fiets onderhouden

Wat betreft het onderhoud van je elektrische fiets, dit kan je grofweg in twee categorieën onderverdelen: het grote onderhoud en het kleine onderhoud. Met name die laatste categorie kun je prima zelf ter hand nemen, ook als je twee linkerhanden hebt. Het is zelfs aan te raden omdat je daardoor meer verstand van je elektrische fiets krijgt en je jarenlang onbelemmerd kan genieten van je fiets. Op die manier heb je de duurzaamheid van je e-bike zelf in de hand.

Onmisbaar voor het onderhoud van je elektrische fiets: de onderhoudset

Een van de eerste zaken is het schoonhouden van je fiets. Reinig je e-bike regelmatig, ook als je deze minder vaak gebruikt. Vuil kan zich namelijk makkelijk vast zetten waardoor slijtage aan de orde van de dag is. Het regelmatig schoonmaken van je elektrische fiets garandeert een optimale en veilige werking. Je hoeft daarmee niet te denken aan dure reinigingsproducten, in veel gevallen is een standaard onderhoudset al voldoende. Hier dienen een aantal eenvoudige dingen in te zitten:

  • poetsdoek
  • fietsreiniger 
  • ontvetter
  • kettingborstel
  • kettingolie

Andere zaken die je nodig hebt voor het goed onderhouden van je elektrische fiets heb je waarschijnlijk al in huis zoals een grote emmer, een spons en zeep.

Tip: Hoe verleidelijk het ook is om gebruik te maken van een hogedrukreiniger, dit is zeker niet aan te raden. Alhoewel je hiermee je e-bike in korte tijd helemaal schoon kan krijgen, verwijder je ongewild ook het vet. Dit vet beschermt de elektrische fiets juist tegen vuil en roestvorming.

Je elektrische fiets onderhouden: zo doe je dat

Het schoonmaken van je fietsketting is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van onderhoud. Gebruik hiervoor een speciale ontvetter. De ketting zal je daarnaast ook willen besproeien zodat een goede werking is gegarandeerd. Gebruik de ontvetter in ieder geval niet voor het remsysteem, dit  heeft weinig zin, bovendien zorgt het alleen maar voor piepende remmen.

De vervuilde onderdelen kun je het beste reinigen met water en sop. Alhoewel je de neiging kan hebben om flink wat water te gebruiken is dit niet verstandig als je de accu wilt reinigen. Zorg er als laatste voor dat je alle onderdelen goed naloopt en droog maakt met een oude doek. De ketting behandel je in feite als laatste door deze een nieuwe olielaag te geven. Denk ook aan het controleren van de banden en pomp ze desnoods op.

Kleine reparaties uitvoeren

Kleine reparaties aan je elektrische fiets kun je in de meeste gevallen zelf uitvoeren. Dat wil zeggen, als je beschikt over voldoende ruimte en het juiste gereedschap. Ben je leergierig, koop dan een goede gereedschapset zodat je veel klusjes zelf kan uitvoeren. Heb je een garage of schuur waar je de elektrische kan ophangen, dan is dit ideaal.

Lekke band plakken

Een van de meest voorkomende klussen is de lekke band. Net als bij een reguliere fiets is het niet altijd noodzakelijk om het wiel er helemaal uit te halen. Het enige wat je nodig hebt is een goede bandenplakset inclusief de bandenlichters. Heb je het lek gevonden en gedicht, zorg er dan voor dan je de band eerst goed laat drogen voor je deze lichtjes oppompt. Een fietspomp met een drukmeter is ideaal.

Kettingspanning aanpassen

Een andere veel voorkomende klus is het aanpassen van de kettingspanning. Heb je dit al vaker gedaan bij een gewone fiets, dan zal het bij een elektrische fiets ook lukken. Mocht je echter twijfelen aan je eigen vaardigheden, laat het dan over aan de fietsenmaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *