De nieuwe fietsregeling gaat in op 1 januari 2020 en vervangt de huidige regeling. Nu kun je ook al een leasefiets van de zaak krijgen, maar moet je voortdurend bijhouden hoeveel kilometer je de fiets privé gebruikt. Het aantal privékilometers maal 19 cent wordt gezien als loon, waar je inkomstenbelasting over moet betalen. Door deze ingewikkelde regels en de hoge kosten voor privégebruik wordt er maar weinig gebruik van gemaakt.
In de nieuwe regeling hoef je privégebruik niet meer bij te houden, maar wordt dat vervangen door een standaard bijtelling van 7 procent. Krijg je een fiets ter waarde van 2000 euro dan wordt dus jaarlijks 140 euro bij je loon opgeteld. Daarom heet dat bijtelling. En over die 140 euro moet je inkomstenbelasting betalen, wat neerkomt op zo’n 5 euro per maand.
In het verleden was er ook nog een andere regeling voor werknemers: het fietsenplan. Daarbij kon je een fiets kopen van maximaal 749 euro en die betalen vanuit je brutoloon. Maar die regeling werd in 2015 afgeschaft.
De Fietsersbond heeft een online rekentool ontwikkeld, waar je kan bekijken of in jouw situatie een reiskostenvergoeding gunstiger is of een nieuwe leasefiets.