Kortweg, nee. Elektrische skateboards zijn niet legaal op de openbare weg.
Waarom? Omdat het een motorisch aangedreven voertuig is, hiervoor is een type goedkeuring en verzekering verplicht. Helaas is Nederland nog niet ver genoeg om te begrijpen dat een elektrisch skateboard juist veilig en super leuk is.

Gemotoriseerd skateboard = motorvoertuig
Motorvoertuig = typegoedkeuring + verzekering vereist (geen kenteken maar verzekeringsplaats OP voertuig bevestigd)
Motorvoertuig = minimaal 16 jaar
Geen typegoedkeuring = inbeslagname (en niet verzekerbaar)
Boete = niet tonen verzekeringsbewijs (€90), onverzekerd zijn (€360)

Een artikel van de Rijksoverheid en van het Openbaar Ministerie geeft meer duidelijkheid over de regels rondom hoverboards (welke ook op andere elektrische voertuigen betrekking heeft).

Ben je het er niet mee eens? Laat dat dan weten in de comments.

3 reacties op “Zijn elektrische skateboards legaal in Nederland?

 1. Rudy zegt:

  Welke comments? Ik ben het uiteraard niet eens met deze achterlijke wetgeving die weer eens demonstreert hoever Nederland achterloopt als het gaat om nieuwe ontwikkelingen..

 2. Bert zegt:

  In het buitenland zijn elektronische skateboards razend populair. Daar speelt de jeugd dankzij dit soort innovaties weer in een modern jasje op staat. Hier worden ze wel gedwongen achter een pc of game console hetzelfde te doen omdat dit ”veiliger” is. Alsof jij zo zou willen opgroeien. Bedankt regelvermoeid grijs kabinet, voor het kapotmaken van mijn jeugd. Had buiten nog vrienden spelen toen ze nog niet illegaal waren. nu zit iedereen binnen te gamen!

 3. Theo zegt:

  Zeker niet mee eens. Ik ben een relatief ervare longboarder en ik vind het veiliger om te rijden op een elektrische longboard dan op een gewone longboard of skateboard aangezien ik ook remmen heb onderandere. Met een gewone longboard haal ik ook makkelijk 25 km/h maar als ik moet stoppen… “Shit! Ik kan niet remmen”. Een paar situaties meegemaakt op mijn gewone longboard waarbij ik van de board af moest springen omdat een fiets geen voorhang verleen terwijl dat wel moest. Remmen op de elektrische skateboard gaat net zo makkelijk als bij een fiets, je trekt de joystick naar beneden net zo ver als dat nodig is. Veel meer controle over hoe hard je rijdt in elke situatie.
  Hier heb ik een lijst van vaak voorkomende myths die ik op het internet heb gezien:
  -“Je kan die board gwn niet handelen, je hebt geen stuur”.
  Als voorbeeld, een fiets, als je niet kan fietsen en je stapt op een elektrische fiets, dan ben je dom bezig want dan kun je ook geen bochten maken, zelfs met een stuur, niemand kan me overtuigen dat het wel zo is. Hetzelfde geldt ook voor auto rijden, niemand weet vanaf het begin hoe je bochten goed moet naderen. Ik heb nog nooit een bocht niet kunnen halen op mijn elektrische longboard behalve op de eerste dag.
  -“Je kan 40 km/h met dat ding, hartstikke gewaarlijk”.
  Net als met een auto, je hebt een vermogen en een maximale snelheid. Rijdt iedereen 230-280 km/h op de snelweg? Nee, de wet bepaalt hoe snel je mag rijden, voor jouw veiligheid en die van andere. Een maximale snelheid voor een elektrische longboard vind ik zelf ook noodzakelijk. Bijvoorbeeld 10 bebouwde kom, 25 fietspadden in de stad, buiten steden 30.
  Als je onervaren bent hoor je sowieso niet harder dan 20 km/h te rijden op een rechte fietspad, langzaam leert hoe je met bochten om moet gaan en hoe je moet remmen.
  -“Er zijn erg weinig mensen die elektrisch zouden willen skaten. ”
  Er zijn erg veel losse communities van elektrische skaters in Nederland op Twitter, Facebook, reddit en sites en nog veel meer die een elektrische skateboard zouden gebruiken als dat legaal zou zijn.
  En als je nog steeds denkt dat ze verboden moeten blijven omdat je geen zadel hebt en geen stuur dan moet je kijken naar de miljoenen e-boarders in Amerika en EU landen waar het wel legaal is. Kijk naar een echte longboarder en hoe makkelijk het is om supele bochten te maken en te stoppen als je ervaring hebt.
  Elektrisch longboarden is een geweldige hobby. Het geeft je een mega goed gevoel om te doen.
  Ik hoop dat de wet binnenkort gaat veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.